fbpx
Aduc rezultate influencerii?

Adevărul despre influenceri și rezultatele în marketing

Te-ai gândit vreodată să apelezi la un influenceri dar ai rețineri?

Vreau să împărtășescu cu tine această preocupare, dacă marketing-ul cu ajutorul influencerilor este sau nu de ajutor?

Pornind de la explozia de conținut pe care o regăsim pe toate platformele, am gândi că o sponsorizare din partea unui influencer ar fi benefică, doar că și la urechile tale cum și la urechile mele au ajuns diverse concluzii ulterioare promovării în acest fel. Din păcate nu am auzit concluzii prea optimiste. În general se rezumă la: „s-a produs ceva vâlvă dar nimic mai mult. Multe link-uri la video-uri, ceva urmăritori dar nimic concret iar audiența nu este chiar cea pe care ne-o dorim”.

Eh, pai aici intervin câteva detalii care ridică semne de întrebare coerente!

Okey, decidem să apelăm la acest tip de marketing, dar avem pe nișa noastră un anume influencer? Ce audiență are în general? Audiența respectivă este și audiența pe care noi o vizăm? Dacă da… care este onorariul acestui influencer pentru că am auzit de unele sume destul de piperate iar dacă se dovedește a fi nepotrivită alegerea, investiția în acel canal de marketing devine o loterie.

În ceea ce privește partea de onorariu, cea mai fair play metodă de monitizare este cea per prezultat. Un link afiliat sau un cod de reducere poate ușura centralizarea conversiilor veninte pe acest canal. De regulă se folosește codul de reducere.

Cred ca aceste întrebări ar trebui să aibe răspunsuri oneste din partea ta, înainte de a semna un contract.

Și apropo de contract, te mai sfătuiesc să-l citești cu atenție și să îți impui si tu câteva clauze în cazul în care acestea nu se regăsesc în draftul sugerat:

  1. Durata de timp cât va fi păstrat clip-ul pe canalul de Youtube/rețelele sociale ale influencer-ului. Dacă nu este menționat în contract, acesta oricând poate să-l șteargă și efortul financiar aproape este în zadar. Încearcă să impui prin contract o durată minimă rezonabilă sau dacă este loc de negociere, nelimitată.
  2. Care vor fi canalele pe care va fi distribuit clipul video/postarea influencer-ului? Destul de importantă această clauză, parerea mea. Zic acest lucru deoarece am văzut antreprenori care nu prea au pus accent pe termenii din contracte, mergând pe încredre… până s-au lovit de invevitabil. Înțelegi ce spun.
  3. Dreptul tău asupra postării/conținutului/videoclipului. Eu personal aș impune prin contract să am drept de proprietate asupra acelui conținut. Ca să fie fair play, menționarea faptului că ai drept de proprietate și folosință al acelui conținut atât timp cât nu-l modifici. Astfel influencer-ul n-ar trebui să se teamă că ai putea modifica acel video și el să nu aibe pârghii de atac în instanță.

În concluzie

Personal nu am apelat la influenceri deoarece în business-urile mele nu am găsit persoana potrivită și care să se alinieze cu bugetul de marketing disponibil. Dar sunt deschis oricând la propouneri, atât timp cât sunt pertinente și există o colaborare de tip win-win.

Mult succes!