fbpx
Este rentabil sa vand pe emag?

Listarea pe marketplace-uri este rentabilă?

Eu am încercat și o să vă transpun experiența mea + ce am mai observat cu privire la acest subiect

Am trecut prin pandemie și cu marea majoritate dacă nu cu toții ne-am gândit măcar o singură dată la stabilitatea locului de muncă și ideea de a face o schimbare în acest sens.

Cel puțin în perioada de vârf a pandemiei prea mulți oameni încercau să vând un curs, un ebook, ceva care să te învețe cum să câștigi bani, mulți bani!

Abordarea subiectului de către mine în acest articol va fi unul direct și sper să nu deranjez pe nimeni.

Știți cum se spune: „dacă nu știi să faci ceva, fă un curs despre acel ceva”. Practic s-a umplut internetul, feed-urile de Facebook și Instagram erau pline de „fă bani pe internet!”, „am generat vânzări de 1 milion de euro în doar 3 luni” etc.

Nu am fost convins de astfel de cursuri și subiectul acestui articol nu va fi o recenzie în acest sens, dar voiam să ajung la ideea de a vinde diverse produse pe marketplace-uri, precum emag.

Introducerea de mai sus are relevanță pentru că am tot observat mai multe ads-uri la diverse cursuri de a vinde pe emag, iar în pandemie cursurile erau pentru amazon. Nu ma voi prounța despre calitatea cursurilor, informațiilor și relevanței lor deoarece nici măcar nu am cumpărat un astfel de curs, dar eu voi transpune câteva informații concrete ce este bine să le știi înainte de a te entuziasma la cote alarmante cu privire la acest business și mai important, înainte de a cheltui poate o sumă considerabilă pe un astfel de curs.

M-am înscris în marketplace-ul emag și chiar am citit termenii și condițiile

Destul de stufos și îți recomand să citești și tu acei termeni și condiții. Până la urmă tu îți vei pune „în mâinile” emag-ului produsele și banii de pe ele.

Deci să începem succint cu câteva detalii ce ar trebui să le știi despre colaborarea cu marketplace-ul emag.

  • Vei avea concurență imensă și uneori chiar neloială

Spun acest lucru deoarece 95% pe emag vei găsi pe cineva care vinde ceea ce vrei tu să vinzi. Verifică dacă poți achiziționa acel produs la un preț rezonabil încât să-ți rămână și ție o marjă brută. Iar dacă nu ai prea bine stabilite în minte acești termeni, un search pe Google îți va clarifica ușor situația.

Concurența neloială provinde de la diverși vânzători din afara României care defapt sunt 99% chinezi. Cu alte cuvinte fac dropshipping pe emag, cum face noi le Amazon. Hilar, nu? Problema este că ei își permit să vândă mult mai ieftin același produs ca al tău. Un detaliu interesant, corect?

  • Codurile EAN. Un cost suplimentar ce trebuie să-l ai în vedere

Dacă nu te-ai întâlnit până acum cu acest termen, la fel, un search pe Google clarifică aspectul acesta. Nu vreau să lungesc mai mult articolul decât mi-am propus.

Codurile acestea pe scurt sunt necesare listării produselor tale pe emag iar dacă producătorul/furnizorul de la care ai cumpărat produsul nu-ți oferă coduri EAN, va trebui să cumperi tu! Ele se vând în seturi și nu sunt foarte scumpe, dacă nu le cumperi de la colaboratorul oficial emag!

Cheltuiala aceasta devine neplăcută mai ales în nișa fashion unde pentru fiecare culoare și mărime a produsului, trebuie să utilizerzi un cod EAN.

Alt detaliu important despre aceste coduri este că ele sunt de „unică folosință”. Adică dacă ai produsul x, să presupunem un tricou galben, cu un anume imprimeu, vei folosi cod de bare diferit pentru fiecare mărime și variantă de culoare. Acel cod EAN nu mai poate fi folosit pentru alte produse, chiar dacă nu vei mai avea acel produs în stoc, vreodată!

  • Comisioane. Un subiect ce trebuie să-l ai în vedre cu maximă atenție.

Emag ca orice altă platformă de marketplace îți va percepe comision din vânzări, în funcție de nișa produselor vândute de tine. La fashion e 23% din valoarea de vânzare. Și ca să nu fie singurul comision, se percepe același comision și la taxa de transport. De ce? Pentru că te folosești de platforma lor să emiți AWB. Altfe nu ți se permite. Practic, pentru a fi profitabil va trebui să practici adaosuri comerciale destul de ridicate iar dacă ai concurență precum cea anterior menționată, va trebui să faci reclamă în interiorul platformei.

  • Reclamele din interiorul platformei. Un subiect ce pot să-ți dea peste cap calculele.

Emag îți oferă posibilitatea de a achiziționa credite de publicitate în interiorul platformei lor. Practic vei ajunge mai sus în recomandări și căutările potețialilor clienți. Acum părerea mea onestă este că oricum majoritatea folosesc filtrul cu „preț crescător” și chiar și cunoscuții mei cu venituri peste medie îl folosesc. Așadar promovarea în interiorul platformei nu îți garantează mai multe vânzări sau daca vei avea mai multe vânzări, vor veni cu costul de publicitate internă, comision vanzare, comision curierat și trebuie să fii sigur că mai rămâi cu un minim de marjă brută de unde va trebui să scazi și alte costuri operaționale precum serviciul de curierat, săculeți de transport, eventuale ambajale, rotația stocului, contabilitate, abonamente diverse etc.

  • Sumele încasate de curier la livrarea comenzii le încasează emag-ul urmând să primești în cont acei bani după aproximativ 15 zile.

Cum spuneam, în acei termeni și condiții contractuali este bine să citești cu atenție toate clauzele. Printre ele se numără și termenii de plată pentru că emag va încasa clientul pentru tine iar ulterior îți va transfear sumele din vânzări, după ce-și opreș comisioanele lor.

Acest detali poate fi important pentru tine dacă ai o lichiditate mică iar rotația stocurilor tale depinde foarte mult de acea lichidate mică pe care e-mag o va impacta într-un anume fel.

Surse de pe diverse grupuri cam se plâng de termenele depășite în plata încasărilor, asta ca fapt divers.

  • Retururile. O problemă destul de apăsătoare.

Din fericire nu am avut retururi dar din ce am mai citit printre alți antreprenori ce vând produse pe emag, sunt destul de multe retururi. Problema intervine când sunt așa multe încât ieși în pierdere dupa ce scazi toate costurile.

Faptul că emag promovează foarte mult ideea de retur gratuit nu prea ajută micii antreprenori prezenți în platformă, mai ales programul Genius ce se duce până la 90 de zile drept de retur.

Acestea fiind spuse, vreau să menționez faptul că acest articol nu are scopul de a denigra pe nimeni și are doar titlu informativ cu privire la ceea ce știu și observ din propria experiență cumulată ca și antreprenor.

Înainte de a începe faceți calcule oneste cu voi și bugetele voastre. Există și oameni ce au succes pe astfel de marketplace-uri și pot doar să-i felicit!

Mult succes!