Salutare!
Astăzi, în cadrul primului meu articol de blog pe acest website, îmi propun să împărtășesc o mică parte din călătoria mea – cum am ajuns să activez în domeniul marketingului online, să ofer servicii valoroase antreprenorilor și care au fost etapele parcursului meu. Te invit să rămâi alături de mine până la final, în timp ce voi încerca să fiu succint și concret pentru a nu-ți consuma prea mult timp și răbdare.
Cine sunt eu?
Numele meu este Bogdan și am absolvit studii universitare la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specializarea Comunicare și Relații Publice.
Încă din timpul facultății, am fost activ în sfera profesională, explorând diverse domenii de activitate, de la vânzări clasice și imobiliare până la sectorul bancar, unde am acumulat experiență lucrând în două dintre cele mai mari bănci din România. La una dintre acestea, am avut chiar și poziția de manager clientelă, fără să-mi lipsească modestia.
Ce a urmat?
În căutarea mea pentru a găsi un drum profesional, am realizat că nu mă regăsesc pe deplin în niciunul dintre domeniile pe care le-am explorat, deși am încercat să-mi dezvolt o varietate de abilități.
Astfel, am ajuns la concluzia că cel mai potrivit pentru mine ar fi să devin antreprenor. Mă atrăgea nu doar ideea de a fi un „patron”, termen uneori perceput negativ, ci și posibilitatea de a crea și dezvolta sisteme de lucru, proceduri și fluxuri de activitate. Experimentând mediul corporatist, am observat că, deși existau aspecte care puteau fi îmbunătățite, progresul era adesea împiedicat de rigiditatea sistemului.
Deci, am devenit antreprenor sau nu?
Răspunsul simplu este: DA! Am obținut fonduri europene, deși a fost nevoie de o perioadă de așteptare, așa cum se întâmplă adesea în astfel de situații. Am fost pus la încercare încă de la început, dar nu m-am descurajat!
Sunt mândru să afirm că planul de afaceri a fost elaborat de mine și de logodnica mea, fără intermediari, iar rezultatele au fost mai mult decât satisfăcătoare.Deja știam diverse cazuri de beneficiari de fonduri ce aveau proiectele scrise de diverși consultanți și care se aflau în ipostaza de a-și asuma diverse lucruri care nici nu realizau ce costuri implicau. Noi încă din momentul scrierii proiectului aveam în minte regula nr. 1 ”Nu ne asumăm mai mult decât putem duce!”.
Astfel, afacerea pe care am înființat-o cu ajutorul fondurilor europene s-a numit PANTOFIYA CONCEPT, un magazin cochet de încălțăminte din piele pentru femei, cu o gamă diversificată de produse, inclusiv poșete.
De la bun început, ne-am propus să aducem pe piață produse cu design modern, adresate unei clientele tinere, dar fabricate local din piele, în scopul de a susține economia internă. Așa cum se spune, „nu chinezării”.
Am elaborat și un buget de marketing, conștienți fiind că nu există comerț fără o strategie de promovare adecvată.
La momentul respectiv, dețineam deja cunoștințe de marketing acumulate în timpul facultății, experiență dobândită în cadrul unor job-uri anterioare și chiar o diplomă de la Google.
Cu toate acestea, a fost necesar să apelăm la serviciile unei agenții de marketing online, dat fiind contextul și experiența noastră limitată în acest domeniu.
Și care a fost continuarea? Am făcut marketing online și…
După cum am menționat mai devreme, fiind și constrânși de anumite clauze contractuale și recunoscând că, deși aveam o înțelegere a conceptelor de marketing, nu ne consideram suficient de experimentați, am decis să externalizăm această parte a afacerii.
Cu toate că am avut o experiență inițială dezamăgitoare cu o agenție anterioră, am fost determinați să căutăm o altă soluție. După o selecție mai atentă, am ales o agenție bine cotată în rezultatele organice, care părea să ofere servicii promițătoare.
La început, totul părea să decurgă conform planului, cu setup aparent bine pus la punct, campanii pornite la termenii stabiliți și rezultate inițiale ceva mai bune.
Cu toate acestea, entuziasmul inițial s-a diminuat rapid, iar după prima lună de colaborare, am realizat că nivelul de implicare al agenției scădea sub așteptările noastre, așteptări create în urma promisiunilor agenției, evident! Iar acest lucru reflectându-se în performanțele conturilor noastre online.
A fost momentul în care am hotărât că trebuie să luăm noi controlul asupra strategiei noastre de marketing online. Am investit în cursuri online, de la cele mai simple până la cele mai complexe, pentru a înțelege în profunzime acest domeniu.
Rezultatele nu au întârziat să apară. Campaniile pe care le-am gestionat personal au înregistrat îmbunătățiri semnificative, reducând costurile și crescând eficiența în atragerea clienților.
Cum am ajuns să înființez QuantumSync Media?
Experimentând și acumulând cunoștințe prin cursuri de marketing susținute de Camera de Comerț și Industrie, unde lectorul Andrei Ungureanu a remarcat abilitățile mele în domeniul PPC și Ads. Apreciind răbdarea și dedicarea mea în optimizarea campaniilor, mi-a sugerat să consider să ofer servicii similare și altor afaceri.
Deși aveam deja în minte ideea de a înființa o agenție de marketing online, aveam nevoie de încurajare și validare din partea unei persoane avizate. Nu îmi doream să fiu doar o altă agenție care promite rezultate nesperate, fără a livra, așa că sfatul primit a fost un imbold binevenit.
Concluzie
Pentru cei aflați la începutul unei căi antreprenoriale sau pentru cei cu experiență în domeniu, dar încă neinițiați în marketingul online, sfatul meu este să nu vă lăsați înșelați de promisiuni utopice! Uneori, acestea nu sunt făcute cu rea intenție, ci sunt rezultatul presiunii pe care agențiile o resimt pentru a atrage clienți noi. Fiți vigilenți și evitați intermediarii care nu aduc valoare reală și care externalizează munca către terți, adesea fără a atinge standardele de calitate promise.
Nu vreau să generalizez, dar există suficiente exemple pe piață care demonstrează acest mod de operare.
Mult succes tuturor în călătoria voastră antreprenorială!